La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha presidit una reunió de coordinació amb la Delegació del Govern d’Espanya, els quatre consells insulars, l’Ajuntament de Palma i la FELIB sobre l’atenció que les administracions de les Illes Balears poden oferir a les persones refugiades que han arribat a les Balears a partir de la guerra a Ucraïna.

A la trobada, on també han assistit representants de la Creu Roja i el cònsol general d’Ucraïna a Barcelona, Artem Vorobyov, s’ha definit quina és la situació actual de les persones que ja han arribat a les Illes i s’ha treballat en les mesures que cada institució pot posar en marxa per facilitar la inserció dels refugiats i refugiades.

L’objectiu de la reunió ha estat donar una resposta coordinada per evitar duplicitats de serveis, per atendre totes les persones que arriben a través dels canals habilitats per fer-ho i per garantir que reben l’acompanyament que necessiten pel que fa a atenció psicològica o assessorament jurídic per fer els tràmits administratius per obtenir el permís de residència, de treball o el passaport.

Després de la reunió, la presidenta Armengol ha manifestat «el dolor immens» que sent tota la Comunitat Autònoma «per la situació terrible d’una guerra en el ple cor d’Europa» i ha reivindicat la necessitat de definir «mesures d’acollida i de solidaritat per a unes persones que es veuen obligades a sortir del seu país».

També ha ofert la total col·laboració del Govern amb el Govern d’Espanya, qui té la competència de la primera acollida: «mai ens hem posat de perfil i sempre hem col·laborat per fer front a les emergències», ha afirmat la presidenta, qui també ha recordat que, ara mateix, els refugiats ucraïnesos estan rebent una «primera acollida» als hotels que durant aquest temps el Govern ha habilitat per atendre les persones malaltes de COVID. A més, la presidenta ha insistit en la «voluntat d’acolliment» de les Illes Balears i en la «voluntat de coordinació intensa» entre totes les institucions.

Per part seva, la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, ha explicat que «el Govern està cercant el màxim de places possible perquè totes aquelles persones que es vulguin quedar aquí» després d’aquesta primera acollida «s’hi puguin quedar», especialment aquelles que «tenen algun tipus d’arrelament amb les Illes Balears». Aquesta tasca, segons ha afirmat la consellera, es farà «conjuntament amb els consells insulars i els ajuntaments».

Tot i que les competències d’aquesta matèria són estatals, el Govern s’ha posat a disposició de l’executiu central per col·laborar en allò que sigui necessari a l’hora d’atendre les persones refugiades. Així, per exemple, la Conselleria d’Educació i Formació Professional té preparats els protocols d’escolarització i els serveis d’atenció a nouvinguts, mentre que la Conselleria de Salut i Consum ha habilitat llits a l’Hospital Universitari Son Espases i a l’Hospital Universitari Son Llàtzer per a pacients infantils o adults que ho requereixin.

Ara mateix hi ha 240 refugiats ucraïnesos a l’Hotel Tryp Bellver, on, a través de Creu Roja, se’ls ha tramitat la targeta sanitària, se’ls ha receptat medicació en cas que la tinguessin pautada a Ucraïna, se’ls ofereix assistència psicològica i jurídica per fer tràmits administratius i se’ls ofereix manutenció a pensió completa.